PLAYdiplomacy.com is een project dit jaar gelanceerd door mijn bedrijf. Het verloop daarvan is in eerdere blogposts al beschreven.

Nu nemen we een kijkje in de interne keuken, vooral wat de de zoekmachine optimalisatie (SEO) voor de site betreft. Ook al stel ik mijzelf te huur als SEO Consultant, ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik niet alles weet en nog veel kan leren. Voel je dus vrij om commentaar te geven!

Om een website goed te laten scoren in de zoekmachines, is het optimaliseren van de index-pagina van de website zeer belangrijk. Ten eerste moet de pagina goed leesbaar zijn door zoekmachines. Dat betekent: geen Flash en zoveel mogelijk platte tekst (in tegenstelling tot tekst die als afbeelding weergegeven wordt).

Om de leesbaarheid van de pagina zo groot mogelijk te maken, bouw ik de index-pagina in HTML, ook al zou bijvoorbeeld PHP op zich geen probleem gevormd hebben.

Ik zorg ervoor dat de pagina alle nodige META-tags bevat. META-tags zijn onzichtbaar voor bezoekers. Ze zijn enkel belangrijk om de zoekmachine te vertellen waar de pagina over gaat. Het belangrijkste woord “diplomacy” herhaal ik verschillende keren in verschillende combinaties, zoals “diplomacy game”, “play diplomacy” en “diplomacy online”.

Ik let erop om alleen relevante informatie in de META-tags te vermelden. Doe ik dat niet, zullen de zoekmachines de pagina daarvoor afstraffen in de zoekresultaten.

Hier is het resultaat:

<title>Play Diplomacy Online ::: web version of the classic Diplomacy board
game</title>
<META NAME="description" CONTENT="The biggest Diplomacy site on the web. Playing
Diplomacy is free! Easy point-and-click interface. Play Diplomacy with friends
or strangers. ">
<META NAME="keywords" CONTENT="diplomacy,diplomacy game,online diplomacy,classic
diplomacy,diplomacy board game,web diplomacy,internet diplomacy, play diplomacy">

In de zichtbare tekst op de pagina, de tekst die bezoekers zullen lezen, herhaal ik opnieuw dezelfde boodschap in een licht gewijzigde formulering. Zo zien de zoekmachines dat de inhoud van de pagina en de META tags wel degelijk overeenstemmen.

Op deze manier zullen zoekmachines zoals Google de inhoud van de pagina makkelijk kunnen indexeren.

Door de verschillende woordgroepen met “diplomacy” op te nemen, verhoog ik de kans dat ik voor verschillende mogelijke combinaties gevonden wordt, telkens als iemand zoekt op die combinatie. De tekst is dan in het vet gedrukt, wat de kans verhoogt dat de bezoeker erop klikt.

De andere pagina’s heb ik zoveel mogelijk beschikbaar gesteld zonder een paswoord te moeten ingeven, zodat ook Google ze kan indexeren.

Door een forum te lanceren ziet Google dat op de website regelmatig nieuwe content verschijnt en op een organische manier groeit (enkele pagina’s per dag). Dat zou een positief effect moeten hebben op de manier waarop Google de site waardeert.

Volgende week kijken we naar de resultaten.