Gisteren een mailtje gekregen van mijn favoriete affiliate partner, over een vermeende inbreuk op de keyword policy van een adverteerder in de lening-sector.

Je adverteert voor ******* op de zoektermen ‘mevrouw leemans’, ‘lenen bij leemans’… Gezien de kredietsector zeer gevoelig is voor het adverteren op namen van concurrenten, zou je dit er zo snel mogelijk moeten afhalen.

Daarnaast is het ook niet toegestaan om te adverteren op ‘lenen bij een vriendin’, dus mocht je deze zin ook gebruiken als zoekterm, dient deze ook uit de campagne te worden verwijderd. Kijk ook nog even na of je zeker niet op andere concurrenten adverteert.

Iedereen die Adwords campagnes heeft lopen voor een affiliate programma, moet zeer voorzichtig zijn met de keyword policy en die zo ruim mogelijk interpreteren.

Staat er: “het is verboden om op merknamen van concurrenten te adverteren”, dan is het niet genoeg om gewoon geen merknamen in je keywords lijst op te nemen. Je moet juist zoveel mogelijk namen van concurrenten verzamelen (denk ook aan “alternatieve” spellingswijzes) en die in je lijst met NEGATIEVE keywords zetten!

Doe je dat niet, dan is het mogelijk dat iemand zoekt op “lening + naam concurrent” en dat je advertentie toch getoond wordt omdat je biedt op het zoekwoord “lening”.

Gebruik je de tag {keyword:} in je advertenties, dan is het nog erger, want dan verschijnt in je advertentietekst effectief de naam van de concurrent. En dán is het hek helemaal van de dam.

Je zou de eerste niet zijn die met een goedlopende campagne opeens afgesloten wordt voor een inbreuk waarvan je niet op de hoogte was, dus kijk het na!

Ik ben blij dat ik dit keer gewoon een waarschuwing heb gekregen.