eBay is een goudmijn voor affiliate marketeers. Niet alleen word je betaald voor nieuwe registraties van nieuwe leden (vanaf 8 euro), je krijgt ook een vergoeding (vanaf 10 cent) per keer dat iemand een bod doet (BID) of iets koopt (Buy It Now – BIN).

Maar hoe begin je daaraan, affiliate worden van eBay?

De eerste manier is het integreren van eBay producten in een speciale “shopping” sectie op je bestaande website. Dat kan met de eBay editor kit, waar je wel enige technische kennis voor moet hebben. Afhankelijk van het aantal bezoekers gaat dit veel of weinig opleveren. Meestal weinig…

Een tweede manier is het opzetten van een speciale website voor eBay producten. Liefst op een ludieke manier, zoals bijvoorbeeld www.goofyauctions.com. De inkomsten hangen ook weer af van de traffic die je naar je site krijgt.

De derde manier is niet alleen de gemakkelijkste, maar ook de meest lucratieve: keyword buying bij Google. Je schrijft je in als adverteerder bij Google Adwords, je koopt zoekwoorden aan en je stuurt ze door naar eBay.

eBay moet natuurlijk wel weten dat de bezoekers via jouw advertentie komen, dus moet je ook inschrijven bij TradeDoubler, aanmelden als affiliate en in je advertentie verwijzen naar de TradeDoubler tracker URL. Je vindt die door bij een willekeurige eBay text link op “show code” te klikken, en dan naar “custom” te gaan (“use cache prevention” uitvinken).

De tracker URL ziet er dan zo uit:
http://clk.tradedoubler.com/click?p=3626&a=xxxxxxx&g=63798

3626 = programma ID, in dit geval eBay België
xxxxxx = affiliate ID van je website
63798 = grafisch element ID, in dit geval die van de text link naar de homepage

Deze link kan je zo opnemen in Google als target url.

Om de conversie te verhogen zou je kunnen gaan deeplinken. Dat kan je doen door de volgende parameter aan de URL vast te hangen:

&url=

Na de = komt natuurlijk de url.

Wil je eBay heel gericht promoten in Google, dan is het zelfs mogelijk om het zoekwoord mee te geven in de deeplink URL. Bijvoorbeeld op deze manier:

&url=http://search.benl.ebay.be/{keyword}

Waarbij Google zelf {keyword} (accolades inbegrepen) vervangt door het zoekwoord.

Je uiteindelijke URL ziet er dus zo uit:

http://clk.tradedoubler.com/click?p=3626&a=xxxxxxx&g=63798&url=http://search.benl.ebay.be/dameskleding

De zoektermen die de bezoeker geplaatst heeft, worden dus herhaald in de zoekfunctie van eBay, voor een zeer gericht resultaat!

Natuurlijk is er al veel concurrentie actief voor eBay, maar er zijn ook zoveel verschillende producten te koop op eBay, dat je altijd wel een niche vindt waar nog niemand op de zoekwoorden biedt.

TradeDoubler is trouwens voortdurend op zoek naar nieuwe affiliates voor eBay. Als je gewoon een mailtje stuurt naar de account manager van eBay en je laat weten dat je wil starten, zullen ze je waarschijnlijk meteen in een hoger segment zetten ook, met bijvoorbeeld 16 euro per lead en 0,35 euro per BID/BIN.

Van een duwtje in de rug gesproken!