Na 10 volle maanden ontwikkelen is PLAYdiplomacy.com eindelijk de beta-test fase voorbij!

In januari berichtte ik nog: “jammer dat ik hem opgericht heb zonder commercieel doel. De site vreet dus wel server resources…”

Ondertussen heb ik een business model gevonden, en de betalingen stromen binnen…

Voor wie het bordspel Diplomacy niet kent, het wordt gespeeld op een kaart van Europa ten tijde van 1900. Je hebt er zeven spelers voor nodig en een zee van tijd, want één spel duurt gemiddeld 4 tot 8 uur lang. Er worden geen dobbelstenen gegooid, en het grootste deel van de tijd zit je niet eens aan tafel. Je trekt je terug met 1 of meer medespelers om te onderhandelen over je militaire strategie.

Geen spel voor doetjes dus, wat het moeilijk maakt om genoeg spelers te vinden die er een dag voor kunnen/willen vrijmaken. Diplomacy werd dan ook voornamelijk gespeeld via post en later via e-mail. Enige nadeel: nu duurde een gemiddeld spelletje geen uren, maar verschillende maanden tot een jaar. Bovendien was er altijd een neutrale partij nodig om het spel te modereren.

Oplossing: een website waar Diplomacy spelers samenkomen om het spel opnieuw in een grafische omgeving (digitale variant van het bordspel) te beleven. De moderatie gebeurt automatisch, de deadlines voor het ingeven van bevelen voor je legers is kort (12 uur per spelfase) of lang (1 week per spelfase), zoals je wil!

Een gat in de markt blijkbaar, want een maand na lancering van de publieke betatest had ik al 800 leden en 90 actieve spelletjes tegelijk. Dat aantal is ondertussen opgelopen tot meer dan 7000 leden (waarvan 1400 actief) en meer dan 500 actieve spelletjes tegelijk.

Ook al had ik de website initiëel opgericht zonder commercieel doel, ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou proberen daar munt uit te slaan. Al was het maar om te proberen de ontwikkelingskosten terug te verdienen.

Het succes van de website zit hem in de mogelijkheid om gratis een account aan te maken en gratis Diplomacy te spelen. Dat moet natuurlijk zo blijven, anders trekken alle bezoekers terug weg.

Wat heb ik dan gedaan?

Ik heb tijd en geld gestoken in het ontwikkelen van EXTRA features, zoals varianten op het originele bordspel. Om toegang te krijgen tot die extraatjes betalen leden een kleine bijdrage voor Premium Membership: slechts 1 euro per maand of 12 euro per jaar.

Bovendien kunnen premium members nog kortere deadlines instellen (vanaf 1 minuut per spelfase) en worden er Tournamenten georganiseerd, enkel voor premium members, zodat ze hun skills kunnen meten. Terwijl het basisspel toch gratis beschikbaar blijft, maken al die extra’s het toch de moeite waard om te betalen,

Om de leden daarvan te overtuigen, krijgt iedereen 2 maanden gratis Premium Membership. Zoals drugs, eenmaal ze gewend zijn aan de extra functionaliteiten zullen ze hopelijk niet meer terugwillen naar de basic versie. De eerste fix is gratis, daarna betalen!

En ook al heeft iedereen nu 2 maanden gratis om te proberen, toch lopen er sinds de lancering van de Premium Version op 4 augustus elke dag betalingen binnen.

Ik ben dan ook blij om te kunnen zeggen: de start-up PLAYdiplomacy.com is een succes!