Blijkbaar weinig geschreven deze maand. Nu ja, ik heb dan ook niet stilgezeten.

Scratchix, mijn allereerste Facebook applicatie, is vorige maand live gegaan. En met succes: op 1 maand tijd hebben maar liefst 5000 gebruikers de applicatie geprobeerd.

Scratchix - grafiek gebruikers eerste maand

Scratchix is, zoals de naam al doet vermoeden, een online spelletje met krasloten. De krasbiljetten zijn gratis, maar er zijn wel echte prijzen te winnen.

Elke speler krijgt dagelijks drie krasbiljetten, als hij er meer wil kan dat gratis, maar hij moet ze wel verdienen: door een enquête in te vullen bijvoorbeeld, zich in te schrijven bij een datingservice, of iets anders wat adverteerders blij maakt (en waarvoor adverteerders mij geld willen geven).

De aanbiedingen worden verzorgd door bedrijven die zich daarin specialiseren. Niet voor elk land (zoals BE) zijn de aanbiedingen even sterk, maar het zijn dan ook Amerikaanse bedrijven.

Het grootste pijnpunt was dan ook om de applicatie in de VS gelanceerd te krijgen. Je kan wel je eigen vrienden uitnodigen om de applicatie te proberen, maar voor je op die manier aan Amerikanen geraakt kan het lang duren.

Soms moet je je handen vuil durven maken, dus heb ik maar zelf enkele “willekeurige” mensen aangeschreven met de vraag of ze mijn applicatie wilden proberen. Daarnaast werd de applicatie ook goedgekeurd door Facebook in de Application directory, waardoor hij in de zoekresultaten kwam te verschijnen als mensen iets zoeken.

Er was goed nagedacht over de virale aspecten van de applicatie: je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je applicatie zien, zonder dat mensen het gevoel hebben dat ze voor “spam” misbruikt worden.

Dat lijkt gelukt, want niet alleen zijn er momenteel 5000 gebruikers die de applicatie geïnstalleerd hebben, maar liefst 2000 mensen komen dagelijks terug om te krassen!

Verslavend? Dat was de bedoeling!

De reacties zijn alleszins positief, en ook met de inkomsten gaat het beter dan verwacht.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ik ondertussen bijna klaar ben met mijn tweede applicatie, en dat er nog een aantal andere op stapel staan…

Heb je vragen over het ontwikkelen van een applicatie voor Facebook? Wil je meer weten over de mogelijkheden om geld te verdienen met een Facebook applicatie? Neem contact met mij op!